Cenovno ugodni svetlobniki

Za prepuščanje naravne svetlobe v objekt se uporabljajo najrazličnejše rešitve, ki so bolj ali manj učinkovite, nedvomno pa tudi bolj ali manj drage. Najpogosteje se v ta namen uporabijo kar okna, ki imajo seveda še nekatere druge pomembne funkcije, a v nekaterih primerih okna ne pridejo v poštev. Iz različnih razlogov bo treba morda uporabiti alternative, ki pa na srečo ponujajo prav tako učinkovito, morda pa celo cenejšo opcijo za prepuščanje naravne svetlobe.

Med najbolj priljubljene rešitve s tega področja se vsekakor uvrščajo svetlobniki, ki so posebej za ta namen izdelani elementi. Prinašajo različne prednosti, večinoma tudi precej ugodno ceno. Za izdelavo teh elementov se namreč pogosto uporabljajo polikarbonatne plošče, cena za te pa je izjemno ugodna. Je pa možnosti več, lahko se odločimo tudi za bistveno dražje rešitve.

Najbolj ugodni bodo seveda povsem osnovni svetlobniki, to so svetlobni trakovi, ki jih pravzaprav lahko izdelamo in vgradimo kar sami. Naprodaj so polikarbonatni polizdelki, ki ne zahtevajo posebnega obdelovanja ali prilagajanja za ta namen, kot omenjeno pa je poleg tega za polikarbonatne plošče cena nadvse privlačna. Če želimo z naravno svetlobo obogatiti kakšen objekt, pri katerem kakovost gradnje in vgradnje elementov ni ravno kritična, lahko dokaj brezskrbno kar sami iz polikarbonatnih plošč sestavimo učinkovito rešitev.

Praviloma pa nima smisla preizkušati sreče z domačo izdelavo, ko pa so na voljo tudi cenovno ugodni svetlobniki izpod rok pravih mojstrov. Za polikarbonatne plošče cena ostaja ugodna, treba bo sicer odšteti kak dodaten evro za delo in vgradnjo, a če upoštevamo odličen rezultat je končna cena še vedno nadvse ugodna.

Najcenejši svetlobniki verjetno ne bodo ponudili kakšnih dodatnih funkcionalnosti, služili bodo le prepuščanju naravne svetlobe. To je v mnogih primerih čisto dovolj, morda pa bi si želeli večje uporabne vrednosti – v tem primeru bo treba plačati nekaj več, dobimo pa lahko učinkovite svetlobne elemente s prezračevalnim sistemom in mehanizmom za odvajanje dima in toplote v primeru požara.