Najbolj ranljive površine pri toplotni izolaciji

Topel zrak se dviga, zato toplota v ogrevanih stavbah uhaja predvsem tam, kjer lahko najde pot v višino. Ključnega pomena bo torej izolacija stropa, posebno pozornost pa gre nameniti tudi podstrešju in sami strehi.

Izolacija stropa je pogosto že vključena v izhodiščne načrte, to gotovo velja recimo za pritlične prostore v večnadstropnih stavbah, običajno pa kar za vse namenske stanovanjske prostore. Skladno s toplotno izolacijo se včasih namesti še posebna zvočna izolacija, kar je prav tako zelo dobrodošlo v večnadstropnih stavbah, pri katerih je strop mejnik med stanovanjskimi prostori in hkrati tudi pohodna površina zgornjih prostorov. Kakorkoli, izolacija stropa je ključna v tistih stavbah, v katerih želimo optimizirati izkoristek ogrevanja. V dobro izoliranih prostorih namreč toplota ne bo uhajala v strop, v praksi pa se to pokaže tudi pri ohranjanju topega okolja v času, ko prostorov ne ogrevamo. Na dolgi rok to seveda pomeni znaten prihranek pri ogrevanju in zelo prijetno bivanje v izoliranih prostorih.

Če nadaljujemo po stavbi navzgor, se za pomembno izkaže še toplotna izolacija podstrešja. Tudi podstrešje seveda igra ključno vlogo pri optimizaciji toplotne učinkovitosti stavbe. Gre za precej ranljivo površino, saj je podstrešje običajno razmeroma velik prostor, hkrati pa je le s streho ločeno od zunanjosti. Toplotna izolacija podstrešja ima zato tudi največji učinek – brez nje so tudi na podstrešju opazna velika temperaturna nihanja in drugi vplivi okolja, medtem ko lahko z dobro izolacijo podstrešje spremenimo v prijetno okolje tudi za bivanje. V vsakem primeru pa toplotna izolacija podstrešja pripomore tudi k boljšemu izkoristku ogrevanja in prepreči uhajanje toplote v okolje.

Za konec pa gre omeniti še izolacijo strehe. Spet velja podobno kot pri podstrešju – streha ima zelo veliko površino, hkrati pa je neposredno izpostavljena okolju. Še posebej, če želimo podstrešje uporabljati za bivanje, zgolj toplotna izolacija podstrešja ne bo dovolj, temveč bo treba izolirati tudi streho.