Male vrtne kosilnice

Za oskrbo vsakega vrta so najbolj primerne kosilnice za majhne površine. Vrtne kosilnice samohodnega tipa se v tem primeru najpogosteje uporabljajo, ker so dostopne, poceni in enostavne za uporabo. Tudi trata, pokošena z njimi, ostane ravna in na splošno lepa na videz. Po drugi strani pa ima taka vrtna kosilnica velike težave na področjih, kjer je naklon zelo velik in je na pobočju prisotnih veliko neravnin. Sploh v primeru, da se med travo relativno visoko pojavlja tudi kamenje, je uporaba malih vrtnih kosilnic praktično nemogoča, saj se kosilnica takoj uniči pri tovrstnih udarcih kamnov.

Zato je za vrtove z visokim naklonom in neravno površino bistveno bolj primerna motorna kosa. Gre za orodje, katerega uporaba posnema uporabo starodavne kose za ročno košnjo, le da je ta gnana na lahek, dvotaktni motor. Pogonski sklop z motorjem za motorno koso mora biti zelo lahek, da ga lahko normalno držimo v rokah vsaj toliko časa, kolikor potrebujemo za košnjo površine našega vrta.

Motorna kosa tako predstavlja kosilnico podeželskih naselij v krajih z mnogo bregovi, ki onemogočajo uporabo običajnih orodij, kot je vrtna kosilnica. Po drugi strani pa je motorna kosa tudi precej bolj vsestransko orodje, katerega uporabo ne moremo enostavno omejiti le na košnjo nedostopnih predelov. 

Zelo primerna je zlasti zaradi možnosti menjave glave kosilnice. Poleg običajne glave z nitko se veliko uporablja še trikrako jekleno rezilo, ki je brez težav kos še tako čvrstim, že skoraj olesenelim plevelom. Za vrtnarsko uporabo pa se na motorno koso lahko nasadi tudi priključke za rezanje žive meje, ali pa celo verižni meč motorne žage. Tako dobimo zelo uporabno podaljšano orodje za žaganje vej, ki je primerno za obrezovanje visokih okrasnih grmovnic s tal, ali pa se z njim skrajša žive meje na določeno višino, ki je ne moremo doseči z običajnimi škarjami za živo mejo.