Toplotna črpalka voda voda

Katero toplotno črpalko izbrati? To je najpogostejše vprašanje, ki se poraja praktično vsakomur, ki se odloča za nakup in vgradnjo toplotne črpalke. Ne gre za trivialno vprašanje – obstaja veliko izvedb, ki se med seboj razlikujejo tudi v ključnih lastnostih, v končni fazi pa tudi v ceni. Prav cena toplotne črpalke je pogosto razlog za to, da najprej pomislimo na možnost ogrevanja z energijo, ki jo pridobimo iz okoliškega zraka. To omogočajo toplotne črpalke zrak voda in zrak zrak, ki veljajo za najbolj enostavne in najcenejše. V mnogih primerih pa že ponujajo povsem zadostno zmogljivost za učinkovito ogrevanje preko celega leta.

Toplotna črpalka voda voda velja za najbolj enostavno izvedbo in je tudi najcenejša. Nič čudnega torej, da gre za zelo priljubljeno izvedbo, za katero se odločajo tisti, ki bi radi znižali stroške ogrevanja svojega doma. Takšne toplotne črpalke so sorodne klimatskim napravam in delujejo na enak način, pravzaprav gre pogosto za naprave, ki lahko služijo tako ogrevanju kot hlajenju. To je velika prednost predvsem v zmernih podnebjih, kjer bo toplotna črpalka voda voda povsem zadostna za ogrevanje preko zime, v poletnem času pa bo neprecenljiva za hlajenje prostorov. Takšna toplotna črpalka ima notranjo in zunanjo enoto in omogoča učinkovito izmenjavo energije med notranjostjo in okolico, ogreva oziroma hladi pa neposredno zrak, tako da ne potrebujemo vmesnih grelnih elementov.

Toplotna črpalka voda voda je cenovno zelo ugodna. Če je cena toplotne črpalke en izmed dejavnikov pri izbiri, je to gotovo najboljša odločitev. Seveda bo sama oprema še vedno zahtevala določeno investicijo – tako notranjo kot zunanjo enoto bo treba najprej kupiti in nato vgraditi. Vgradnja je bistveno enostavnejša kot pri drugih izvedbah toplotnih črpalk, ravno zato je cena toplotne črpalke voda voda tako ugodna. Zunanjo enoto se enostavno namesti na prosto, ni treba posebej posegati v okolje ali opravljati zahtevnih gradbenih del.