Preobrazba otroške sobe v mladinsko

Otroci izjemno hitro odraščajo, s tem pa se bliskovito spreminjajo tudi njihove želje in potrebe. Nekaj časa malček spi v zibki, nato že potrebuje svojo posteljo, kaj kmalu pa bo edina opcija prilagojena mladinska soba za odraščajočega mladostnika. Ključno je torej, da se tudi prostor spreminja skladno z otrokom.

Otroška soba bo seveda prilagojena mlajšim stanovalcem, ki so še v zgodnjih fazah odraščanja. Pred vstopom otroka v šolo, je prostor namenjen predvsem igri in raziskovanju. V tem času bo malčku zelo koristila prilagojena oprema, zato je pametna možnost izdelava otroške sobe po naročilu. To bo koristno tudi potem, ko iz otroške zraste mladinska soba, saj izdelava po meri omogoča, da se na tranzicijo že vnaprej pripravimo. Otroške sobe po naročilu lahko oblikujemo in opremimo točno tako, kot to zahteva trenutna faza otrokovega odraščanja, s tem da imamo v mislih tudi njegove potrebe v prihodnjih letih. Prostor na primer uredimo tako, da je primeren za igro, a vključimo tudi opremo, ki bo v prihodnje služila prvemu šolskemu delu. Mnogi po meri izdelani elementi bodo ob previdnem načrtovanju uporabni tudi takrat, ko bo to postala mladinska soba.

Seveda sama izdelava otroške sobe po naročilu še ni zagotovilo, da bo eventualna preobrazba v mladinsko sobo potekala povsem gladko. Zelo verjetno bo treba poskrbeti za nekatere dodatne prilagoditve in nakup nove opreme, morda pa kar za večjo prenovo. A ob pozornem načrtovanju je možno to tranzicijo zelo olajšati, predvsem pa zagotoviti, da je prostor vedno ustrezen za odraščajočega otroka.