Enostavno do nove hiše

Čeprav gradnjo hiše verjetno samodejno povežemo z dolgotrajnimi in zahtevnimi gradbenimi deli, to sploh ni nujno. Kar nekaj alternativ je na voljo, ki zagotavljajo čudovito, kakovostno in uporabno hišo, ne da bi bilo treba dolgo čakati.

Lesene skeletne hiše

Skeletna gradnja zaobide mnoge težave, ki se pojavijo že pri začetku klasičnega zidanja. Še posebej, če se odločimo za leseno konstrukcijo, ali pa kar celo leseno hišo, kakršne so brunarice. Leseni skelet je namreč zelo hitro postavljen, potem pa omogoča enostavno namestitev drugih ključnih elementov. Na ta način je možno zelo hitro zagotoviti vseljivost, nova zgradba je namreč povsem uporabna takoj, ko se namestijo vsi potrebni elementi za udobno bivanje.

Skeletne hiše se po kakovosti dobro kosajo z drugimi hišami. Nekateri imajo pomisleke, češ da lesena konstrukcija ne more prenesti velikih obremenitev vsakdanje uporabe zgradbe na dolgi rok, a kot potrjujejo stare brunarice, je povsem realno tudi od lesa pričakovati dolgo življenjsko dobo in odlično nosilnost.

Poleg tega pa skeletne hiše v nekaterih primerih močno poenostavijo gradnjo, ki v klasični tehniki morda sploh ne bi bila možna. Ker je lesena konstrukcija bistveno lažja, lahko takšne hiše na primer gradimo tudi na manj stabilnih tleh. V vsakem primeru je treba seveda izbrati pravega mojstra in gradnjo dobro načrtovati, a če bo šlo vse po sreči, se bodo brunarice in druge lesene hiše izkazale za izjemno posrečeno rešitev v najrazličnejših primerih. Pravzaprav pa niti ni treba iskati posebnih prednosti takšnih hiš – dovolj je že, da izgledajo čudovito in zagotavljajo prijetno bivanje na dolgi rok.