Stoli za zdravo sedenje

Glede na to, da znaten del življenja presedimo na takšnih in drugačnih stolih, je vsekakor smiselno, da pomislimo tudi na posledice, ki jih ima takšno početje na naše zdravje. Predvsem se pri tem znajdejo na udaru pisarniški stoli in drugo pohištvo, ki se uporablja vsakodnevno in po več ur skupaj. Pomembno je, da so takšni stoli prilagojeni uporabi.

Poseben primer med pisarniškimi stoli je direktorski stol. Sodobne različice zelo izstopajo, saj so ergonomsko zasnovane in v tem oziru tudi dobro dovršene. Direktorski stol bo gotovo imel udobno naslonjalo za hrbet, pogosto pa tudi poseben naslon za glavo. Ergonomsko zasnovani stoli z visokim naslonom tudi pri dolgotrajni uporabi ne škodujejo zdravju, saj pripomorejo k pravilni drži tudi v sedečem položaju. Prav zato je direktorski stol dobra investicija za tiste, ki veliko časa preživijo sede za delovno mizo.

Ni pa treba iskati stolov z visokim naslonom za vsako ceno. V nekaterih primerih takšne opcije na primer sploh ne pridejo v poštev. Povsem nesmiselno bi bilo na primer z visokim naslonom opremiti barski stol. Takšni stoli včasih sicer imajo minimalno podporo za hrbet, a ker niso namenjeni posebej dolgotrajnemu sedenju, lahko naslon žrtvujemo na račun nekaterih drugih prednosti. Barski stol nenazadnje uporabljamo le za kratek čas in občasno, kar pomeni, da velikih posledic za zdravje ne bo.

Tako kot barski stol pa so brez naslona tudi nekatere druge opcije, a vseeno zagotavljajo prijetno in zdravo sedenje. To so določene terapevtske žoge ali posebej oblikovani stoli, ki s sedalno površino pripomorejo tudi k pravilni drži hrbtenice. Niso pa takšne opcije vsestransko uporabne.