Hitra izvedba zahtevnih gradbenih del

Hitrost je v gradbeništvu pogosto prej izjema kot pravilo. In tako je tudi prav, saj mnoga opravila zahtevajo veliko potrpežljivosti, da so rezultati na koncu res kakovostni in zanesljivi, pripravljeni na desetletja uporabe. A kar nekaj projektov je tudi takšnih, pri katerih bi raje videli hitro izvedbo. V tem primeru imamo včasih na voljo zelo posrečene rešitve, ki jih lahko izkoristimo za hitro dokončanje tudi kakšnih zahtevnejših gradbenih del.

Suhomontažna dela

Hitro in učinkovito bomo opravili z raznimi projekti, če je te možno opraviti suhomontažno. V nekaterih primerih to sicer ne pride v poštev in ni druge izbire, kot da izberemo klasično gradnjo. A pogosto se izkaže, da so suhomontažne rešitve na voljo oziroma celo boljša rešitev. Suhomontažna dela so opravljena hitro in brez večjih zapletov. Prav tako niso zahtevna, običajno tudi ne obremenjujejo okolice oziroma prostorov, ne zahtevajo veliko priprave in čiščenja. Je pa seveda veliko odvisno od tega, za kakšna dela pravzaprav gre.

Kaj omogočajo suhomontažna dela? Nekateri posegi imajo zelo znatne posledice. To so na primer predelne stene, ki jih je nadvse enostavno izdelati in postaviti, pa vseeno bistveno spremenijo izgled in funkcionalnost prostora. Predelne stene se lahko uporabijo v praktično vsakem prostoru, vedno pa jih lahko zelo domiselno izkoristimo za razne namene. V nekaterih primerih so takšne stene primerne tudi za ločevanje običajnih stanovanjskih prostorov, zelo pogosto pa se uporabljajo v pisarnah in drugih poslovnih prostorih, kjer je treba oblikovati le razdelke brez posebne toplotne in zvočne izolacije ter drugih lastnosti. Predelne stene so za takšne primere kot nalašč.

Seveda suhomontažna dela omogočajo hitro in učinkovito izvedbo še drugih gradbenih del. Možno je na primer izdelati suhomontažne estrihe, pa toplotno in zvočno izolacijo, plašče za podatkovne vode in druge sisteme … Vsekakor se je pametno pozanimati, ali je za določen projekt morda možna suhomontažna izvedba.