Izgled otroških in mladinskih sob

Otroška soba za fante je modra in drzno oblikovana, za dekleta pa rožnata in elegantna. Je to res? Do neke mere drži, da lahko okuse otrok predvidimo in jim zadostimo tudi z uporabo nekaterih »klišejskih«, morda pa zgolj preverjenih rešitev. Nasploh pa lahko otrokom ugodimo tudi na druge načine, saj jim bo všeč tudi soba, ki se ne sklada povsem z njihovimi predstavami – večinoma mlajši otroci še nimajo tako razvitega okusa, da bi znali zahtevati prostor, oblikovan povsem po njegovih željah. Mladinske sobe s tega vidika predstavljajo nekoliko večji izziv, a ponujajo tudi enostavnejšo rešitev, saj lahko več odločitev glede podobe prostora prepustimo stanovalcu.

Univerzalne otroške sobe

Ni nujno, da se otroška soba za fante razlikuje od tiste, ki je namenjena dekletom. Vsi otroci bodo namreč veseli posrečenih barvnih kombinacij in zanimivih elementov lepo oblikovane sobe. Pravzaprav so vse barve povsem nevtralne kar se tiče spola, tako da najdemo zelo raznolike predloge za oblikovanje otroških sob. Otroška soba za fante je lahko oblikovana točno tako kot soba za dekleta, pogosto pa so bratje in sestre kar v isti sobi in so vsi otroci zadovoljni.

Univerzalne otroške sobe so obarvane v nevpadljivih barvnih kombinacijah in brez prevelikih kontrastov, morajo pa biti dovolj barvite in zanimive, da bodo otroci radi zahajali vanje.

Mladinske sobe

Izgled sob za starejše otroke oziroma mladostnike se običajno prilagaja okusu stanovalca. Vsekakor bo treba otroško sobo prej ali slej preobraziti v mladinsko, tudi zaradi tega, ker videz ne bo več po godu mladostniku. Oblikovanje in dekoracijo mladinske sobe lahko v veliki meri prepustimo stanovalcu. Res je, da imajo v tem obdobju lahko tudi kakšne ideje, ki niso povsem po godu staršem in morda res povzročajo kakšne negativne posledice, torej popolna svoboda včasih res še ni prava izbira. Bodo pa morali o tem presoditi starši.