Kako izdelati okvir za slike?

Okvirjanje slik je opravilo, za katerega je pametno poiskati pomoč strokovnjaka. Še posebej, če gre za kakšne bolj dragocene ali večje umetnine, ki jih je treba spraviti v razkošen okvir in tudi ustrezno zavarovati. Po drugi strani pa imamo pogosto opravka s fotografijami, posterji in podobnimi dekorativnimi izdelki – teh se lahko lotimo tudi sami. Okvir lahko namreč izdelamo kar doma, če se seveda dobro znajdemo pri tovrstnih ročnih delih. Izdelati bo treba letve za okvirje, nato pa izdelek sestaviti in vstaviti pripadajočo umetnino.

Izbira materiala

Najprej se je treba odločiti za primeren material. Okvir za slike je lahko izdelan iz najrazličnejših materialov, tradicionalne izbire so seveda les, plastika in karton. Ti materiali pridejo v veliki meri v poštev tudi za domače ustvarjanje, večinoma so doma narejeni okviri izdelani iz lesa.

Izbira materiala bo močno vplivala na to, kakšen bo pravzaprav postopek izdelave okvira. Letve za okvirje so lahko na primer lesene, kar zahteva ustrezno orodje in nekaj spretnosti pri obdelavi lesa, lahko pa so tudi kartonaste, za kar zadostujejo že škarje.

Izdelava okvira

V vsakem primeru je treba izdelati letve za okvirje po meri umetnine, ki jo želimo uokviriti. Pomembno je, da pustimo dovolj prostora in predvidimo postopek vstavljanja umetnine. V nekaterih primerih je izdelava okvira zelo enostavna – nenazadnje lahko pripravimo kar kartonasto ali papirnato obrobo, prav tako lahko umetnino preprosto pričvrstimo na lesen pravokoten okvir. Če pa želimo izdelati napreden okvir za slike, ki ga bomo lahko uporabljali za različne umetnine, je treba izdelati še mehanizem za enostavno vstavljanje umetnin. Prav tako se pogosto izdela še zaščitna plast iz pleksi stekla ali podobnega materiala, ki omogoča varno in brezskrbno prikazovanje umetnine. Pravzaprav si lahko pri izdelavi okvira privoščimo zelo veliko svobode in se sami odločimo, kakšne funkcije bo okvir imel, odločamo pa seveda tudi o končnem estetskem izgledu izdelka.