Omare, ki zagotavljajo popolno varnost

Omare predstavljajo odlično opcijo za shranjevanje večjih predmetov oziroma večjega števila manjših predmetov. Nič čudnega torej, da so zelo vsestranske in se uporabljajo za pospravljanje najrazličnejših zadev, od oblačil do denarja in orožja. V nekaterih primerih je dovolj, da omara ponuja obilo prostora, pogosto pa imamo še dodatne zahteve. Morda bo treba poskrbeti za to, da zagotavlja omara tudi varnost pred vdorom ali drugimi grožnjami, ki lahko ogrozijo vsebino.

Omara za orožje

Če v omari shranjujemo orožje, moramo vsebino vsekakor dobro zavarovati. Za to so primerne le prilagojene omare, ki služijo prav temu namenu. Omara za orožje ima prilagojeno notranjost, ki je kot nalašč za shranjevanje različnega orožja. Ima obešala in stojala za orožje ter predale za strelivo ter druge pripomočke. Predvsem pa zagotavlja učinkovito in varno zaklepanje. Takšne omare so običajno masivne in debele, tako da preprečujejo enostaven vdor v notranjost. Poleg tega pa mora imeti vsaka omara za orožje tudi mehanizem, ki lastniku oziroma uporabniku omogoča enostavno odpiranje.

Ognjevarna omara

Pogosto pa vsebine omare ne želimo zaščititi le pred krajo, temveč tudi pred drugimi, pogosto še bolj grozečimi dejavniki. V tem primeru pride morda v poštev ognjevarna omara, ki se uporablja za zaščito gorljive vsebine v primeru požara. V takšno omaro navadno shranjujemo dokumente in druge papirje, ki so seveda zelo dovzetni za uničenje pri stiku z ognjem. Pogosto gre za arhivske omare, včasih pa se v njih shranjuje tudi gotovina ali drugi vredni papirji. V vsakem primeru mora ognjevarna omara v prvi vrsti zagotavljati dobro zaščito. Redkokdaj je takšna omara odporna le na ogenj, večinoma prinaša še druge dimenzije zaščite, na primer v primeru poplave. Pogosto je pomembno tudi to, da v notranjost arhivske omare ne prodre prah ali vlaga, pa tudi drugi vsiljivci niso dobrodošli – dobra ognjevarna omara se izkaže v vseh teh primerih.