Kam z odvečnim pecivom?

Ali odvečno pecivo sploh obstaja? Sladke priboljške pogosto zelo hitro pospravimo že takoj po peki, ko so še topli. Tudi večje količine peciva so običajno namenjene takojšnjemu zaužitju, na primer na kakšnih praznovanjih ali podobnih dogodkih. A vseeno se lahko hitro zgodi, da bo treba slaščice za nekaj časa pospraviti, pri tem pa bomo potrebovali primerno opremo. Večinoma jih ne moremo pustiti kar na pladnju na mizi, temveč jih moramo pospraviti na ustrezno mesto, če želimo ohraniti svežino in okus.

Kratkoročno shranjevanje peciva

Za namen kratkoročnega shranjevanja peciva so na voljo različne vrste embalaže, na primer posode za piškote ali embalaža za torte. Takšne pripomočke lahko uporabimo vedno, ko pripravimo pecivo, ki ni namenjeno takojšnjemu zaužitju. Posode za piškote se sicer odlično obnesejo tudi za nekoliko daljši rok shranjevanja, medtem ko je embalaža za torte običajno primerna le za nekaj dni, če jo skupaj z vsebino pospravimo v hladilnik.

Kratkoročno shranjevanje peciva pride v poštev v mnogih situacijah. Že v primeru, da pripravimo večjo količino peciva, ki ga hranimo za kak poseben dogodek. Če se peke lotimo en dan prej, morajo jedi na primer stati vsaj čez noč, pogosto jih damo v hladilnik. Že v tem primeru moramo uporabiti primerno embalažo – predvsem embalaža za torte je ključnega pomena, če shranjujemo torto, saj se ta hitro navzame vonja in okusa drugih živil v hladilniku, pa tudi sicer gre za dokaj občutljivo slaščico, ki jo moramo ustrezno zavarovati. Med drugim embalaža za torte olajša tudi prenašanje in transport te vrste slaščic, enako seveda velja za druge embalaže.

Dolgoročno shranjevanje peciva

Za dolgoročno shranjevanje so primerne le določene vrste peciva, ki včasih potrebujejo posebno embalažo, včasih pa niti ne. Že običajne posode za piškote se na primer dokaj dobro odrežejo tudi pri shranjevanju piškotov za dlje časa, nekatere vrste peciva pa lahko celo zamrznemo.