Poseben čar lesa

V gradbeništvu se les pogosto uporablja, ne le zaradi odličnih funkcionalnih lastnosti, zaradi katerih se les uporablja za gradnjo že skozi celotno človeško zgodovino, temveč tudi zaradi posebne estetske vrednosti, ki jo težko nadomestimo z drugimi materiali. Leseni elementi so zelo cenjeni in občudovani, še posebej pa to seveda velja za zgradbe, ki so izdelane pretežno ali celo v celoti iz lesa.

Pogosti leseni elementi

Zelo pogosto so zastopani na primer leseni nadstreški ter druge podobne strukture. Lesene konstrukcije je namreč razmeroma enostavno oblikovati in izdelati, poleg tega zagotavljajo odlično funkcionalnost. Podobno velja za terase, ki so prav tako zelo prepričljive v svoji podobi in uporabnosti. Leseni nadstreški pogosto dopolnjujejo druge lesene elemente, posebej posrečeni pa so v kombinaciji z gradbenimi elementi, ki krasijo druge stavbe. To so na primer napušči, fasadne obloge ter številne manjše zadeve, na primer okenske police, polkna, vrata in druga oprema doma.

Ne glede na to, ali pozornost pritegnejo leseni nadstreški, terase ali kakšni manjši elementi, bo material gotovo naravnost navdušil s svojim posebnim čarom – prav zato se tako pogosto uporablja.

Lesene hiše

Iz lesa je možno izdelati tudi celotne hiše. To so seveda lesene brunarice, ki se prav tako ponašajo s posrečeno kombinacijo estetike in funkcionalnosti. Sodobne lesene brunarice so zelo dobro opremljene in se pogosto uporabljajo kar za redno bivanje, prav tako pa so idealna izbira za vikend hiške in druge objekte za občasno uporabo.

V tem primeru se les izkaže kot zanesljiv in uporaben gradbeni element, seveda pa ga je treba ustrezno zavarovati pred vremenskimi in drugimi potencialno škodljivimi dejavniki. Lesene brunarice se zato opremljajo še z drugimi elementi, dodamo tudi izolacijo, pogosto pa za kritino izberemo kakšne druge materiale. Končni rezultat je v vsakem primeru zelo prepričljiv in seveda zagotavlja prijetno bivalno okolje za tiste, ki objekt uporabljajo.