Prilagodljive dimenzije in oblike oken

Vse vrste oken so do neke mere prilagodljive – tako za lesena kot za ALU in PVC okna dimenzije ne povzročajo večjih težav, dokler gre za mere, ki so v mejah normale. Pogosto pa se zgodi, da potrebujemo kakšna večja ali manjša okna, ali pa da bi se radi nekoliko poigrali z obliko okvira. V tem primeru je treba izbrati okna, ki takšne prilagoditve dopuščajo.

PVC okna različnih velikosti in oblik

Večinoma so za PVC okna dimenzije na voljo v standardnih merah, kar je seveda zelo prikladno za tiste, ki se odločajo za opremljanje stanovanjskih ali poslovnih prostorov z običajnimi okni. Ponudba je v tem primeru zelo pestra, saj so pravokotna okna v standardnih dimenzijah na trgu zelo dobro zastopana.

Poleg tega za PVC okna dimenzije ne predstavljajo večjega izziva tudi v primeru, da se odločimo za kakšne neobičajne mere. Dokler gre za pravokotna okna, si lahko privoščimo popolno svobodo pri načrtovanju velikosti. Seveda je treba upoštevati nekatere omejitve, a do neke mere lahko res poljubno prilagajamo višino in širino takšnih oken. Treba pa je omeniti, da za PVC okna dimenzije v pretiranih velikostih niso možne – pri večjih površinah se od okna pričakuje tudi dobra nosilnost in stabilnost, za kar so običajno bolj ustrezni ALU okviri.

Poleg tega, da prepuščajo prilagoditvi PVC okna dimenzije, lahko prilagajamo tudi oblike. Pri tem sicer nimamo toliko svobode, a vseeno je na voljo dovolj rešitev, da lahko izdelamo pravo okno za določene potrebe. Na voljo so na primer okrogla PVC okna ali pa polkrožna okna, ki se odlično podajo nad vrata ali okoli pravokotnih oken, lahko pa se uporabljajo tudi samostojno. Še večjo vrednost pa imajo PVC okna poljubnih oblik. V takšnih primerih omogočajo PVC okna dimenzije in oblike, ki povsem ustrezajo zahtevam določenega projekta, saj je možna izdelava okenskih okvirov po meri, seveda z nekaterimi omejitvami.