Zapleti pri polaganju talnega gretja

Najboljša rešitev za kakršne koli potencialne zaplete pri vgradnji talnega gretja je gotovo ta, da ta projekt že pravočasno vključimo v zbirko gradbenih del, če je možno že pri načrtovanju novogradnje. Ko je načrt še prilagodljiv, lahko brez težav opravimo tudi kakšne zahtevnejše posege, medtem ko bomo v končanih prostorih veliko težje prilagajali obstoječe sisteme in vgrajevali nove. Posebno težavo večinoma predstavljajo vodovod inštalacije, ki so potrebne za vgradnjo toplovodnega talnega gretja, pa še nekateri drugi zapleti se pojavijo, če se na vgradnjo ne pripravimo pravočasno.

Vsak sistem ogrevanja mora imeti določen vir toplote, s katerim morajo biti grelni elementi povezani. Zato mora biti polaganje talnega gretja dobro načrtovano – polaganje grelnih teles pod pohodno površino prostora ni niti najmanjši problem, se pa težave pokažejo takrat, ko je treba grelnim telesom zagotoviti vir energije oziroma toplote za delovanje. To morda sploh ne bo težava, morda pa se bo izkazal opravek za nepremostljivo oviro. Vse je odvisno od tega, kakšen sistem talnega gretja vgrajujemo, in kakšne sisteme dovajanja toplote imamo na voljo.

Za učinkovito toplovodno talno gretje poskrbijo vodovod inštalacije, ki pa se običajno že v izhodišču posebej prilagodijo temu namenu, kasneje jih je nekoliko težje prilagajati. Vodovodne cevi so premišljeno speljane po ploščah in stenah objekta, v nekaterih primerih sicer omogočajo določene dopolnitve in prilagoditve, lahko pa se izkaže, da obstoječe vodovod inštalacije ne bodo omogočile vgradnje novega sistema talnega gretja, vsaj brez obsežnega dela ne.

Polaganje talnega gretja pa je povsem enostavno, če se odločimo za električno talno gretje. V tem primeru vodovod inštalacije seveda ne odločajo o ničemer, namesto vodovodnega moramo poiskati električno omrežje, ki je načeloma lažje dostopno. V tem primeru je polaganje talnega gretja le opravek, ki zahteva nekaj običajnega dela, ne predstavlja pa kakšnih posebnih ovir, zaradi katerih bi bil nemogoč.