Kamin na drva kot peč za dopolnilno ogrevanje dnevnih prostorov

Kamini so (navadno manjša) notranja kurišča, ki so po navadi prirejena za ogrevanje prostorov, na katere mejijo. V nasprotju s centralnimi pečmi kamin na drva navadno ni namenjen ogrevanju več prostorov z ogrevalnim medijem, vsekakor pa se da večino kaminov preurediti tudi za ta namen. Dimniki so pri večini kaminov zaradi manjše moči lahko manjši, kar poenostavi postavitev kamina v hišo, kjer ta ni bil predviden vnaprej. Zelo priljubljeni so tudi dimniki iz nerjavečega jekla, ki so lahko naslonjeni na zunanji zid hiše, ali pa so dimniki speljani skozi notranjost in vidimo le njihove koničaste strehe.

Ena ključnih lastnosti kaminov je njihova estetska dovršenost. Najrazličnejše kombinacije in barve poliranega kamna ter bleščeča jeklena pločevina in steklena vratca so le del elementov, ki navdušijo in pripomorejo h lepšemu izgledu. Kamin na drva naj predstavlja osrednjo točko dnevnega prostora, proti kateri naj bo smiselno orientirano ostalo pohištvo. Veliko različnih oblik samih kaminov in kaminskih peči nam omogočajo, da si izmed vseh možnosti zagotovo izberemo najprimernejšo za potrebe prostora in naš okus. V stanovanju pa bomo pridobili ognjišče, okoli katerega se je tako prijetno zbirati ob hladnih zimskih večerih.

Prostor za kamin je najbolje načrtovati vnaprej, že pred samo gradnjo hiše. Le tako lahko dosežemo maksimalno ogrevalno funkcijo kamina na drva, nekateri izdelovalci kaminov pa ponujajo celo razpeljavo kanalov za topel zrak, tako da z malo truda ogrevamo še prostore nad kaminom. Prednost zračnih kanalov je tudi v tem, da je segret zrak na voljo zelo hitro po vžigu kamina, medtem ko pride pri gretju vode v tipičnih centralnih pečeh do bistveno večjega zamika. Poleg tega pa se vroč zrak zaradi konvekcije premika sam, toplo vodo pa moramo razpošiljati z uporabo mehanskih črpalk. Te seveda potrebujejo vzdrževanje in občasno zamenjavo, ne smemo pa pozabiti tudi na preverjanje cevi.