Kaj zmore sodoben defibrilator AED?

Defibrilatorji se izkažejo za zlata vredne, ko je treba posredovati v primeru nenadnega zastoja srca. Gre za izredno učinkovite naprave za spodbujanje srčnega ritma, ki pa jih moramo uporabiti takoj po zastoju srca, že nekaj minut zamude vodi v trajne posledice in naposled tudi smrt. Pomembno je torej, da imamo na dosegu roke zanesljiv defibrilator, naprava pa mora ponujati tudi vse potrebne funkcionalnosti.

Za defibrilator AED cena gotovo vključuje vsaj samo napravo z baterijo in elektrodami za enkratno uporabo. To je minimalna oprema, ki že lahko zagotavlja uspešno posredovanje v primeru zastoja srca. Ne moremo pa o funkcionalnosti naprave sklepati ničesar, če ne poznamo sistema, ki skrbi za delovanje defibrilatorja. Sodoben defibrilator AED ponuja razne napredne funkcionalnosti, ki so povsem odvisne od vgrajenega sistema. Ta lahko podaja glasovna navodila v slovenščini, pri tem pa kar sam v veliki meri upravlja delovanje naprave. Postopke oživljanja vodi po korakih in sproti preverja, če so vsi pravilno izvedeni. Nato zazna znake srčnega zastoja in ugotovi, če gre za situacijo, v kateri lahko defibrilator AED sploh pomaga. Šele potem naprava omogoči električni sunek, ki ga sprožimo preprosto s pritiskom na tipko.

Gotovo bo za naprednejši defibrilator AED cena nekoliko višja, a bo naprava tudi več zmogla. Lahko na primer posreduje lokacijo in klic na pomoč reševalnim službam, prav tako lahko vodi druge postopke oživljanja. A prav tako pomembno je, da za defibrilator AED cena vključuje tudi vso potrebno dodatno opremo, predvsem pa moramo upoštevati še opravke in stroške, povezane z montažo na javno mesto. Pri izbiri defibrilatorja je pomembno še to, da upoštevamo dolgoročne stroške in opravila vzdrževanja ter usposabljanja – defibrilator AED nima neomejene življenjske dobe, baterijo in elektrode bo treba menjati po vsaki uporabi ali po nekaj letih v primeru neuporabe, seveda se splača stanje naprave pogosteje preverjati.