Pasti, ki jih prinaša košnja trave

Pri košnji trave je potrebno biti pazljiv. Na videz tako opravilo izgleda nadvse enostavno, toda sploh pri košnji večjih površin, ki morajo biti brezhibno urejene, lahko kaj kmalu pride do nepravilnosti pri delu, ki se poznajo na travnati površini kot svetle lise, slabša rast trave ali pojav plevela. Na ozkih in neravnih predelih pa je zlasti potrebno paziti na kosilnico, ki se lahko ob nepravilni uporabi uniči ali pretirano obrabi, tako da se močno zmanjša njena predvidena življenjska doba.

Vrtne kosilnice za košnjo večjih površin zahtevajo precej časa, zato jih sploh profesionalni vrtnarji radi nadomestijo z izdelki, kot je vrtni traktor Husqvarna. Vrtni traktor pa ima pomembno pomanjkljivost: zaradi večje širine košnje in večje medosne razdalje se rado zgodi, da na neravnih površinah in pri večjih nagibih določena področja trave pobrijemo. Pobrita trava raste slabše, rado jo zažge sonce, pa tudi plevel se na takih mestih začne hitro pojavljati. Zato moramo pri košnji takih predelov vrtni traktor Husqvarna vseskozi kontrolirati z ročico za nastavljanje višine košnje in jo po potrebi dvigovati. Še en pogost problem pri uporabi je ta, da lahko vrtni traktor Husqvarna z obračanjem uniči travno rušo, sploh, če je ta razmočena ali pa sveže posejana. Takrat je treba biti zelo previden in čim manj obračati na travnati površini.

Tudi vrtne kosilnice lahko zabrijejo travo na neravnih delih, vendar se zaradi manjše širine košnje to dogaja manj pogosto. So pa tako vrtne kosilnice, kot tudi vrtni traktorji, občutljivi na dalj časa trajajočo košnjo pod večjim bočnim nagibom. Na videz delovanje kosilnice v tem primeru sploh ni moteno, toda prevelik nagib štiritaktnega motorja povzroči, da olje v rezervoarju steče na eno stran. Sistem za dovajanje olja na ojnico lahko tako mimogrede ostane brez prepotrebnega olja in že po nekaj sekundah takega delovanja obstaja velika nevarnost, da bo bat motorja ali ojnica počila, s tem pa se motor nepovratno uniči.