Kako se odločiti za popoln parket

Hrast je med parketi zagotovo kralj. Je relativno trd les v primerjavi z drugimi, ki so dostopni v našh krajih kot recimo smreka ali breza, prav tako pa proizvede samo drevo lepa in široka debla, ki nimajo veliko grč in so zaradi te lastnosti še toliko bolj primerna za to, da se iz njih izdela parket. Hrast pa je tudi drevo, ki ga moramo varovati, saj je ravno zaradi svoje popularnosti pri izdelavi poda lahko ogrožen do prevelikega izseka. Dobro je, če vemo, da podjetje pri katerem naročimo parket tudi skrbi za to, da se vzdržuje primerna količina dreves v gozdovih s tem, da sofinancirajo sajenje in vzgajanje dreves.

Ne glede na to kakšen je parket, hrast je skoraj da vedno nekje v ospredju. Ne samo da je bolj trd kot večina lesov na tem področju, je tudi izjemen v tem, da ima lepo naravno barvo, ki pa jo lahko še dodatno poudarimo s tem, da les redno in starosti primerno oljimo in s tem ohranjamo trdoto in izgled lesa, ko je bil ta prvič vgrajen kot pod.

Pozorni moramo biti samo na to, da niso vsi parketi primerni za vse

Če so parketi nameščeni v sobah, kjer grejemo prostore na talno gretje moramo biti pozorni kakšen parket vgradimo.

Za uporabo s talnim gretjem so najbolj primerni gotovi dvoslojni parketi, saj dvoslojnost zagotavlja dobro prevajanje toplote iz naprave, ki izvaja gretje pod podom do tega da ta toplota dejansko ogreva prostor. Tega recimo ne morejo narediti masivni parketi. Čeprav so ti veliko bolj obstojni in načeloma bolj primerni za stanovanjske hiše, ki mislijo stali stoletja, se s tem, da se odločimo za talno gretje nekoliko omejimo pri izbiri, vendar po drugi strani je talno gretje najbolj učinkovito ogrevanje, tako da nekje morajo biti narejeni kompromisi in tu jih direktno nosijo sami parketi.