Higrosenzibilno prezračevanje

Higrosenzibilno prezračevanje je sistem skupnega kontroliranega prisilnega prezračevanja stanovanjskih objektov. Sistem je tehnično izpopolnjen, enostaven in relativno poceni, naj bo to obratovanje ali investicijsko.

Prisilno higrosenzibilno prezračevanje uravnavajo določeni materiali, ki reagirajo na relativno vlažnost, le ta nastaja z dihanjem ljudi v prostorih.

V bivalne prostore zrak prihaja preko posebnih rozet s higrosenzibilnim trakom, ki se vgradijo v zgornji del razširjenega okenskega okvirja, skladno s potrebami v tem prostoru.

Porabljen zrak zapusti bivalni prostor preko rež ali pod vrati, nato nadaljuje pot do sanitarnih prostorov in kuhinje. Zrak ventilatorji odvajajo ven iz prostora.

V večini objektih je vertikalni jašek v kopalnicah in kuhinji prisoten ravno zaradi odvajanja zraka z napo ali ventilatorjem. Napa ali sesalni ventilator je nameščena ali na začetku jaška, lahko se zaključi na podstrešju ali na strehi v posebnem ventilatorju. Posebni ventilator deluje konstantno in tako povzroča podtlak v vseh stanovanjih večstanovanjskega objekta.

Pomembna vloga prezračevanja

Prezračevanje je nujno za vaše stanovanje. Poznamo navadno in mehansko prezračevanje. Z vgradnjo prezračevalnega sistema bo v stanovanje pritekel stalno svež zrak, porabljen pa se bo nenehno odvajal skozi ventilatorsko odprtino direktno zunanji zid in skozi jašek.

V prostorih boste nižjo vlažnost dosegli z prezračevanjem, ravno tako preprečili nastajanje zidne plesni, neprijetnega vonja in kondenza. Izboljšali boste kakovost bivanja sebi in svoji družini. Nekateri sistemi za prezračevanje imajo vgrajeno proti alergijsko zaščito in protihrupno. Pralen je filter proti alergijam. Ni ga potrebno menjati. Prezračevalni sistem deluje 24 ur na dan in je skoraj neslišen. Porabi zelo malo energije in prav tako prihrani do 30% energije, če primerjamo z zračenjem skozi okna.