Kakovosten les upravičuje investicijo

Les se uporablja v različnih okoljih in za različne namene. S tem se je razvila tudi ponudba tega materiala, ki je danes na voljo v zelo raznolikih izvedbah. Posledično se razlikujejo tudi cene različnih lesenih elementov, ki praviloma odražajo kakovost in vzdržljivost lesa. Če potrebujemo lesene elemente za gradnjo hiše ali kakšne druge ključne konstrukcije, se vsekakor splača investirati v najboljši les, ki ga lahko dobimo.

Pogosto je najboljša izbira lepljen les. Cenik je za takšne elemente sicer nekoliko dražji, sploh v primerjavi z lesenimi elementi, ki niso primerni za uporabo v zelo obremenjenih konstrukcijah. Če nimamo posebnih zahtev, potem je za lepljen les cenik verjetno res slabost in se bo bolje odločiti za kakšno drugo rešitev. Če pa potrebujemo zanesljiv in vzdržljiv les, ki bo lahko tudi skozi dolga leta prenašal velike obremenitve, je lepljen les edina smiselna izbira. V tem primeru je cena vsekakor upravičena, pravzaprav je za lepljen les cenik celo potrditev, da gre za dobro izbiro, saj lahko pričakujemo, da bomo deležni kakovostnega materiala in zanesljivih elementov.

Lepljen les se uporablja za izdelavo različnih konstrukcij. Na voljo imamo več izvedb, ki se razlikujejo po svojih lastnostih, a praviloma vedno ponujajo visoko kakovost in vzdržljivost. Za izdelavo nosilnih konstrukcij se praviloma uporablja dolžinsko spojen les, medtem ko je za vidne lesene elemente verjetno boljša izbira lameliran lepljen les. Cenik se seveda nekoliko razlikuje, a te razlike niso ključne – bolj pozorno se posvetimo drugim razlikam, recimo stabilnosti, izolacijskim lastnostim in izgledu. Te lastnosti odločajo o izbiri prave rešitve, tako da za lepljen les cenik v končni fazi nima velikega pomena pri izbiri.

Vsekakor pa se bo izkazalo, da je investicija v kakovosten les upravičena. Pričakujemo lahko odlične lastnosti in čudovit izgled materiala, od izkušenih strokovnjakov pa tudi brezhibno oblikovanje in izdelavo konstrukcije.