Nepogrešljivi stroji v kmetijstvu, ki bi jih moral uporabljati vsak novodoben kmet!

Pri delu na kmetiji je vsekakor smiselno izkoristiti prednosti, ki jih ponujajo sodobni materiali. To je povsem jasno, če si ogledamo prakso na kakšni moderni kmetiji – že takoj opazimo raznovrstno mehanizacijo in napredno orodje, pa tudi kakšne manjše detajle, ki izstopajo kot izredno dovršeni in v celoti prilagojeni svojemu namenu.

V nadaljevanju smo pripravili pregled novih strojev, ki so tako ali drugače olajšali delo v kmetijstvu.

Kateri stroji oziroma produkti so nepogrešljivi v kmetijstvu?

1) Folija za rastlinjake

Ni nujno, da gre za kakšne zelo izstopajoče izdelke.

Veliko razliko lahko naredi že folija za rastlinjake, ki nenazadnje neposredno vpliva na rast rastlin. Kakovosten rastlinjak je vsekakor ključnega pomena pri poljedelcih in vrtnarjih, ki vzgajajo rastline na ta način, pri tem pa ima največjo vlogo prav folija za rastlinjake.

Običajno izbiramo kakšne plastične mase, ki ponujajo idealne lastnosti za tovrstno uporabo. Najbolje se obnese večslojna EVA plastika, lahko pa je folija za rastlinjake izdelana tudi iz polietilena in morda ojačana z drugimi materiali.

Ker imamo opravka z različnimi deli rastlinjaka, je seveda smiselno uporabiti različne materiale glede na namen. V vsakem primeru pa mora folija za rastlinjake svojo nalogo odlično opravljati, le tako lahko pričakujemo odličen rezultat pri delu.

2) Hidravlične poteznice

Hidravlične poteznice so postale nujen del kmetijske mehanizacije, saj omogočajo enostavno delovanje različnih traktorskih priključkov, kot je na primer dvižna prikolica.

Na kmetiji je veliko težkega in zahtevnega dela, ki ga kmet lahko redno opravlja le z primernimi kmetijskimi stroji. Dandanes je kmet brez ustreznih naprav postal praktično nekonkurenčen, saj ne more dovolj hitro obdelati zahtevne kmetijske površine.

Poteznice pri upravljanju prikolice služijo za posamično nastavitev višine hidravličnega sistema. S pomočjo hidravlike je naprava tudi dodatno ojačana in se ji poveča nosilnost. Kdor se vsakodnevno posveča obdelavi zemlje se zaveda pomembnosti vsake naprave, ki so jo strokovnjaki v kmetijstvu v predanostjo in zavzetostjo izdelali.

Spadajo pa tudi v izume, s katerimi se je olajšalo marsikatero opravilo. Brez hidravlike, nam na primer traktorska prikolica služi le za prevoz. Če pa ima takšna prikolica tudi hidravliko, lahko postane odličen pripomoček za delo, ki kmetu poenostavi marsikatero nujno vsakodnevno opravilo.

3) Hidravlični ventili

Hidravlični ventili, ki so na voljo pri ponudnikih kmetijske mehanizacije in različnih rezervnih delov, se med seboj razlikujejo. Pri nakupu je tako ključno, da vemo kateri model potrebujemo, saj vsak tip ventila opravlja točno določeno funkcijo.

Na primer hidravlični 2 potni ventil služi kot odpiralna in tudi kot zapiralna pipa. To pomeni, da istočasno omogoča odpiranje ali zapiranje poti, po kateri prihaja olje.

Hidravlični ventili je tako lahko NO, kar pomeni, da je normalno odprt in takrat omogoča olju pretok tudi takrat, ko ventil ni priključen na napetost. Ventil NC pa v primeru, ko napetost ni priključena, ne  omogoča pretoka olja.

Hidravlični ventili omogočajo različen pretok. Pri tlaku 250 barov se običajno pretoči 40 litrov olja na minuto. Vsak tak ventil mora imeti dovolj dolgo garancijo, ki zagotavlja, a bo brezhibno deloval vsaj 6 mesecev in da se ne bo okvaril pri prvi rabi.

4) Hlevski ventilator

Številni lastniki sodobnih hlevov že pri načrtovanju resno razmišljajo o najbolj primernem prezračevalnem sistemu v hlevu. Le ta omogoča učinkovito prezračevanje, ki nudi najbolj optimalne pogoje v hlevu.

Za kakšno prezračevanje se bomo odločili, je med drugim odvisno tudi od izbire hlevskega ventilatorja. Tako nam je na voljo hlevski ventilator, ki ga namestimo na strop, aksialni prezračevalni ventilator in vertikalni ventilator.

Bistvo prezračevanja je, da se slab zrak odstrani iz hleva. Glede na to na kakšen način se meša in odstranjuje, poznamo tunelsko prezračevanje, mešalno prezračevanje in vertikalno prezračevanje. Za tunelsko prezračevanje je primeren aksialni hlevski ventilator, ki se ga namesti na južno ali zahodno stran hleva.

Prav tako se ta model ventilatorja uporablja za mešalno prezračevanje, medtem ko se za vertikalno prezračevanje uporablja hlevski ventilator, ki ga namestimo na strop in ga imenujemo stropni ventilator. Za učinkovito prezračevanje pa ne pozabite izbrati dovolj velik hlevski ventilator.

5) Rezkalnik

Če si želimo lepega lesenega izdelka, je potrebno pri tem uporabiti različno orodje, ki je namenjeno njegovi končni obdelavi. Poleg različnih brusilnikov, skobeljnikov, je v tej fazi obdelave nepogrešljivo orodje tudi rezkalnik, katerega glavna naloga je rezkanje lamelnih utorov, poleg tega, da lahko z njim počnemo še marsikaj drugega. Najpogosteje se uporablja še za rezkanje šablon, kontur, utorov, izdelavo zaključnih letvic in letvic za okvirje.

Rezkalnik je v svoji osnovi zelo preprost za rokovanje, saj nam s svojo sodobno tehnologija omogoča različne možnosti nastavitve, kot sta na primer naklon in globina rezanja. Z njim je delo tudi popolnoma čisto, saj večina od novejših modelov nudi možnost priključitve vrečke ali sesalca za odsesavanje prahu, zaradi česar bo vaša delavnica brez sledu po kakršni koli umazanije.

Rezkalnik pa ni namenjen zgolj obdelavi lesa, ampak lahko z njim obdelamo tudi druge materiale, kot je na primer kovina.

6) Travne rešetke

Verjetno se sprašujete zakaj so travne rešetke uporabne in se pri tem niti ne zavedate, da jih pogosto srečate že v vsakdanjem življenju.

Najpogosteje so z njimi utrjene različne javne površine, kot so na primer tudi parkirišča. Na prvi pogled so rešetke podobne satju, kar omogoča, da se trava tudi potem ko so položene nemoteno izrašča in so tako na daleč popolnoma neopazne. Poleg tega pa dopuščajo tudi zelo velike obremenitve tudi do 800 t/m2.

Zaradi svojih lastnosti in praktične namestitve so travne rešetke tudi vsestransko uporabne. Uporabljajo se v industriji za utrditev parkirišč, zunanje skladiščne površine, razne nakladalne površine in požarne ter dovozne poti.

Prav tako se uporabljajo v jahalnem športu za zunanje izpuste, maneže in lonžirne kroge. To pa še ni vse. Tudi v kmetijstvu se najde mesto za njih. Travne rešetke se uporabljajo za izpust živali ali utrditev zemljišča okoli krmnih ograd.

Z leti in razvojem tehnologije se je močno olajšalo tudi delo na kmetiji. Zato v kolikor še ne uporabljate omenjenih strojev in pripomočkov, vam predlagamo da razmislite o nakupu le-teh.