Ali res potrebujete dodatno zavarovanje?

Trenutno nam je v Sloveniji zdravstveni sistem dostopen preko različnih zdravstvenih zavarovanj. Ta nudijo kritje za določen nabor storitev, zato nam ni treba skrbeti glede stroškov in razpoložljivosti zdravstvenih posegov. 

A seveda se zavarovanja med seboj precej razlikujejo, tako da ne moremo vedno računati na popolno kritje, kaj hitro se zgodi, da bomo morali kakšne storitve tudi doplačati. Zato se gotovo srečamo tudi s premislekom, katera zavarovanja dejansko potrebujemo.

Le v enem primeru ta premislek ni relevanten. Za osnovno zdravstveno zavarovanje se namreč ne moremo odločiti sami, to zavarovanje je nujno in nam ponuja osnovno kritje, ne da bi morali sami skrbeti za zavarovalne pakete. 

Še vedno bomo imeli tudi z osnovnim zavarovanjem nekaj dela, le da to ni sklenitev zavarovanja, temveč je treba misliti predvsem na to, da imamo vedno pravi status in urejen vir financiranja za to zavarovanje.

Osnovno zdravstveno zavarovanje ne ponuja popolnega kritja

Treba je priznati, da je osnovno zdravstveno zavarovanje izjemno koristno in predstavlja odlično podlago za zdravstveni sistem pri nas. Skrbi za to, da imamo dostop do nujnih zdravstvenih storitev, predvsem za nujno reševanje in zdravljenje v primeru poškodb, bolezni in drugih težav. 

Tako je precej dobro poskrbljeno za našo zdravstveno varnost ravno v primeru, ko to najbolj potrebujemo.

Dopolnilno-zavarovanje

A po drugi strani je osnovno zdravstveno zavarovanje precej omejeno. Vključuje le nujne storitve, medtem ko se pogosto zanimamo tudi za kakšne dodatne posege, s katerimi bi dosegli še boljšo izkušnjo. 

Poleg tega tudi osnovna zdravljenja v sklopu tega zavarovanja niso vedno krita v celoti. Tako obstaja tveganje, da bodo pri zdravljenju nastali dodatni stroški in bo potrebno doplačilo. Ravno tu se vprašamo, ali potrebujemo dodatno zavarovanje.

Za nekatere je vsekakor že osnovno zdravstveno zavarovanje povsem dovolj, a tega ne moremo vedno vedeti vnaprej. Običajno so takšnega mnenja tisti, ki dlje časa plačujejo dodatno zavarovanje, a ne koristijo storitev, ki jim s tem pripadajo. 

Če se nam ne zgodi nič, če nimamo kakšnih zdravstvenih težav ali nezgod, seveda ne potrebujemo dragega zavarovanja. A če želimo kar se da dobro poskrbeti za svojo zdravstveno varnost in se pripraviti na nepredvidljivo prihodnost, osnovno zdravstveno zavarovanje verjetno ne bo dovolj.

Dodatno zavarovanje je vedno priporočljivo

Edini pravi argument, ki ga lahko postavimo nasproti odločitvi za dodatno zavarovanje, je cena. To je edina ovira, ki jo imamo pri izbiri zavarovanja. Osnovno oziroma obvezno zavarovanje se financira na različne načine, pogosto tako, da sami z njim nimamo stroškov. 

Mladi so zavarovani preko staršev, odrasli pa pogosto v sklopu svoje službe. Obstajajo tudi razni drugi statusi, ki nas razbremenijo plačevanja prispevkov za obvezno zavarovanje. Pri dodatnem zavarovanju tega ni, tako da stroške vedno nosimo sami.

A to je tudi edini pomislek, ki ga lahko izpostavimo pri odločitvi za dodatno zavarovanje. Zato je to zavarovanje priporočljivo za vsakogar, če le si lahko privoščimo nekaj evrov na mesec za plačilo premije. Drugih pomislekov ni, ostane nam le še to, da se odločimo za ponudbo pri pravi zavarovalnici.

Dodatno zavarovanje prinaša celovito kritje

Če se odločimo za dodatno zavarovanje, lahko pričakujemo celovito kritje v primeru raznovrstnih poškodb, nezgod, bolezni in drugih težav. Predvsem pa lahko pričakujemo veliko boljšo izkušnjo pri koriščenju storitev v zdravstvenem sistemu. 

Tu nam zavarovalnice ponujajo veliko dodano vrednost, saj imamo lažji dostop do zdravnikov, možnosti svetovanja, brezplačne posvete s specialisti in podobno. V tem nam dodatno zavarovanje prinaša tudi bistveno večjo vrednost kot dopolnilno zavarovanje, ki je namenjeno le temu, da odpravi nepredvidljive stroške.

Z dodatnim zavarovanjem dejansko dobimo boljšo oskrbo in boljšo izkušnjo v zdravstvu. Glede na to, da je treba v zameno odšteti le nekaj evrov na mesec, je to vsekakor priporočljiva izbira. Seveda pa bomo z zanimanjem premislili še o drugih možnostih, ki jih imamo na voljo. Vsak mora sam ugotoviti, katera zavarovanja so najboljša zanj.

Več o dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju si preberite tukaj.

Obvezno zdravstveno zavarovanje dopolnjujejo še mnoga prostovoljna zavarovanja

Le obvezno zdravstveno zavarovanje moramo nujno imeti, ostalo so prostovoljna zavarovanja. Je pa med slednjimi bistveno več izbire. Ena možnost je seveda dodatno zavarovanje, ki nam ponuja razširjeno kritje in več svobode pri koriščenju ponudbe zdravstvenega sistema. 

Bežno smo omenili tudi dopolnilno zavarovanje, ki je namenjeno temu, da krije morebitne stroške, ki nastanejo pri koriščenju osnovnih zdravstvenih storitev. Obvezno zdravstveno zavarovanje namreč nekatere storitve krije le deloma.

dopolnilno-zdravstveno-zavarovanje

Za osnovno, dopolnilno in dodatno zavarovanje dobimo dovolj informacij, da lahko te možnosti primerjamo in se smiselno odločamo. Na spletu so predstavljene podrobnosti in možnosti, ki jih imamo pri zavarovalnicah. Vsekakor se priporoča premisliti o dopolnilnem in dodatnem zavarovanju, saj je obvezno zdravstveno zavarovanje le redko zadostno, tudi če nimamo v načrtu kakšnih velikih zdravstvenih posegov.

Obvezno zdravstveno zavarovanje in druge možnosti

Omeniti pa moramo še nekatera druga prostovoljna zavarovanja. Dopolnilno in dodatno zavarovanje imamo na voljo za splošno zdravstveno varnost in kot dopolnitev obveznemu. Nato pa se odločamo še med drugimi možnostmi v ponudbi zavarovalnic.

Zdravstvenim zavarovanjem je sorodno nezgodno zavarovanje, ki nam nekoliko olajša posledice kakšnih nezgod. Za same zdravstvene storitve sicer tudi v tem primeru potrebujemo ustrezno zdravstveno zavarovanje, ne moremo pa pričakovati, da nam bo obvezno zdravstveno zavarovanje ponudilo odškodnino, nadomestilo za bolnišnične dni, nadomestilo za zlome in podobno.

Drugo pomembno zavarovanje je zavarovanje za tujino. Medtem ko že obvezno zdravstveno zavarovanje dobro skrbi za nas v Sloveniji, ne moremo pričakovati takšne oskrbe tudi v tujini. 

Sploh če se odpravljamo v kakšne države, ki imajo nekoliko bolj samosvoj zdravstveni sistem, je kar nujno imeti dobro zavarovanje za tujino, da bomo lahko tudi tam pričakovali oskrbo v zdravstvenem sistemu, ne da bi morali za to plačevati veliko denarja.