Ambient

Razvajajte svoje čute in z različnimi dišavami izrazite kako se počutite. Predstavili vam bomo 4 napotke pri notranjem dizajnu, ki bodo personalizirali vaš dom in ga naredili unikatnega.

Ne zavedamo se, vendar so dišave zelo pomembne pri izražanju naše osebnosti in z njimi lahko nosimo svoja čustva – ne samo na sebi, ampak tudi v svojem domu. Prostor lahko takoj spremenimo, če ga odišavimo z vonjem, ki bo ambient takoj spremenil v pomirjajočega.

ambient

  1. Spremenite prostor z vonjem: prostor odišavite tako, kot se želite tam počutiti. Za kuhinjo lahko uporabite recimo vonje s pridihom zelišč. Drugi kot pa lahko odišavite z vonji citrusov, kar bo čisto spremenilo sobo – to je kotiček, kjer se boste umirili in spočili. Tisti, ki delajo od doma pa bi si lahko zaželeli vonja, ki je čist in spodbuja fokus, kot je na primer kakšen naraven vonj.
  2. Psihologija barv: barve so velik faktor pri ustvarjanju ambienta sobe, saj različni odtenki spodbujajo različne čustvene reakcije. V spalnicah recimo uporabite modre ali sive odtenke, ki umirjajo, spominjajo na morje. Rumena barva je zelo živahna – uporabite jo v igralnicah, a ne v otroški sobi, saj vpliva na njihovo spanje. Rdeča barva dviguje raven energije, uporabite jo tam, kjer bi se radi družili, kot je na primer dnevna soba. Zelena pa je najbolj umirjena barva. Prijazna je očem, saj leži na sredi barvnega spektra in pomirja stres, zato jo uporabite tam, kjer bi se radi najbolj sprostili.
  3. Igrajte se z različnimi teksturami: pomembno je, kako je opremljen vaš dom, ne pozabite pa tudi na različne teksture. Te so pomemben aspekt pri ambientu in hitro lahko spremenite izgled sobe. Žamet, recimo, oddaja čisto drugačen videz in ambient, kot ga lan ali svila. Različno blago nas spominja na različne letne čase. Velike mehke odeje nas spominjajo na zimske večere ob kaminu, vendar poleti ne pridejo prav. Počutje v sobi lahko hitro spremenimo z zamenjavo odej ali blazin.
  4. Svetloba: uporaba različnih svetil je zelo enostaven in poceni trik, kako spremeniti počutje v stanovanju. Lahko uporabite tudi sveče, ki sobi dodajo nežen in udoben dotik.